Tipul aceste de durere de genunchi indică afecțiunea de care vei suferi, dacă nu intervii. Durerea poate apărea dimineața sau seara, în timpul zilei sau seara. Disconfortul este adesea asociat cu încercările de a se mișca și este exacerbat de mersul pe jos sau în alergare, ghemuit sau sărituri.
Durerile din zona genunchiului pot apărea și în repaus, după o zi activă. Prin natura lor, aceste dureri pot fi ascuțite, chinuitoare sau senzații ușoare, dar de lungă durată, care vă privează de somn și liniște.
Genunchiul este una dintre cele mai complexe articulații din corpul uman. Acesta este protejat în exterior de o placă osoasă – se numește rotulă. Iar în interiorul și în jurul acesteia se află numeroase tendoane și ligamente care sunt concepute pentru a oferi stabilitate și funcționalitate articulației.
CITEȘTE ȘI: De ce doare genunchiul când e îndoit: Afecțiunile care se manifestă prin acest simptom dureros
În interiorul genunchiului sunt două cartilaje în formă de C care amortizează mișcarea. Această structură articulară îi oferă atât mobilitate ridicată, cât și siguranță, deoarece picioarele suportă întreaga sarcină a corpului.
Durerea articulară ascuțită care apare după o activitate fizică sau după ridicarea unor greutăți indică cel mai probabil o leziune a articulației supusă unei solicitări mari. Durerea cronică de tragere indică, de obicei, o patologie a țesutului cartilaginos sau a structurilor din jur – mușchi și tendoane.
De asemenea, durerea de genunchi este unul dintre semnele de inflamație a articulației (artrită). Această boală poate apărea din cauza traumatismelor, a leziunilor cartilajului sau a bolilor sistemice inflamatorii.
În ambele cazuri, persoana va simți durere atunci când se mișcă.
Uneori genunchiul începe să doară din cauza chistului lui Baker, o patologie specifică a articulației genunchiului. Cu această problemă, lichidul în exces se infiltrează în punga periarticulară – bursa – și se acumulează în ea. Dacă chistul este suficient de mare, persoana va simți durere și umflături în spatele genunchiului.
În unele cazuri, durerea din articulația genunchiului indică osteoporoză (pierderea țesutului osos). Cu această boală, oasele devin prea poroase și mult mai fragile. Capetele oaselor care formează articulația genunchiului sunt afectate și acest lucru provoacă la rândul său durere.
I se spune boala bogaților sau boala regilor, dar sângele albastru nu are nicio legătură cu ea. În gută, cristalele de acid uric sunt depuse în articulații. De regulă, articulațiile degetelor mari de la picioare suferă primele – se umflă și dor. Boala se mută apoi la articulațiile mâinilor, gleznelor, genunchilor și coatelor.
Durerea care pare că se întinde pe suprafața genunchiului este unul dintre simptomele patologiei articulare. Cartilajul rotulei poate deveni semnificativ mai subțire sau complet absent pe alocuri. Cel mai adesea, afecțiunea este detectată la persoanele tinere care sunt implicate activ în sport. Durerea apare, de obicei, după perioade prelungite de ședere, ghemuire sau urcatul scărilo, potrivit actualno.com.
CITEȘTE ȘI: Îți trosnesc genunchii des? Boala de care ai putea suferi
Poate una dintre cele mai frecvente cauze ale durerii de genunchi este ruptura meniscului. Puteți suferi o astfel de leziune în timp ce faceți sport, schiați sau ridicați greutăți. Semnul caracteristic al unei rupturi de menisc este o durere ascuțită care se accentuează la ghemuire, clicuri și cruncheri în articulație, rigiditate.